Evropané za bezpečná připojení, organizátoři Evropské občanské iniciativy Stop 5G – Zůstat připojeni, být však chráněni, jsou velmi vděční za právní kroky advokáta Michaela Mansfielda a jeho kolegů v jejich obětavém úsilí týkajícím se neoprávněného zavádění 5G ve Velké Británii.

Mnoho vědců a lékařů již dlouho před zaváděním 5G varovalo, že v EU ani ve světě nebyl proveden žádný řádný výzkum, který by prokázal zdravotní nezávadnost 5G pro člověka. Tento a další potenciální problémy spojené s působením 5G, která má odlišné radiofrekvenční vyzařování než starší technologie, byly zmíněny také v dokumentech, vypracovaných pro Evropský parlament Výborem u pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) v letech 2019 a 2020 . Zároveň existoval dostatek vědeckých důkazů o tom, že škodlivé účinky na zdraví mohou být způsobeny i dřívějšími technologiemi.

Proto vznikla Evropská občanská iniciativa (ECI) složená z 27 zemí. ECI žádá Evropskou komisi, aby přijala přísná nařízení na ochranu veškerého života před všemi škodlivými zdravotními a biologickými účinky radiofrekvenčního a mikrovlnného záření a aby minimalizovala všechny možné dopady digitalizace a 5G na životní prostředí, včetně dřívějších technologií.

V souladu s dokumentem Akční plán: 5G pro Evropu postupně probíhá rozmisťování řady nových základnových stanic 5G. Vysílače na pokrývání malého území mohou být zaváděny v režimu lehkého nasazení bez nutnosti získání povolení. Na trh přicházely nové 5G mobilní telefony, smartmetry, různé bezdrátové spotřebitelské produkty. Vědci, především z francouzské organizace PhoneGate, již řadu let upozorňovali na to, že mobilní zařízení uváděná výrobci na trh často překračují povolené normy vyzařování.

Pozdější vědecké studie, například závěry zprávy Health Impact of 5G (2021) od Evropské parlamentní výzkumné služby, doložily, že expozice na nižších frekvencích 5G jednoznačně ovlivňuje mužskou plodnost s možnými nepříznivými účinky na vývoj embryí, plodů a novorozenců a může být pro člověka potenciálně karcinogenní.
Postupně se objevuje zájem o nasazení 5G v další fázi na vyšších frekvencích (milimetrových vlnách) a pokračuje se v investicích do technologií 6G a v jejich dalším rozvoji. Problém nedostatku studií se však opakuje. Výzkum, který by prokázal zdravotní nezávadnost milimetrových vln 5G nebo 6G, neexistuje.

Organizace Europeans for Safe Connections je velmi vděčná, že pan Michael Mansfield a jeho tým vedou právní kroky, a doufá, že tato aktivita bude velkou inspirací pro ostatní země.

Kamil Bartošák (CZ)
Martin Novotný (CZ)
Pernille Schriver (DK)
Charlotte Ryø (DK)
Elisabeth Birgit Madsen (D)
Robert Paul Van Der Boom (NL)
Corriëlle van Vuuren (NL)
Petra Bertová Povlovková (SK)
za organizaci

Evropané za bezpečná připojení

Byl pro Vás příspěvek zajímavý?

Prosím, klikněte na hvězdičku pro ohodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím nehodnoceno! Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí 🙂

Když jste náš příspěvek považovali za zajimavý...

Prosím, sledujte nás na sociálních médiích!

Vaše hodnocení nás vede k zamyšlení: Co bychom mohli zlepšit?

Prosím, pomozte nám vylepšit tento příspěvek!

Jak můžeme vylepšit tento příspěvek? Budeme rádi za podnětné připomínky a uvedení kontaktního emailu, abychom se Vám mohli ozvat.